فهرست مطالب

نشریه علوم اجتماعی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عباس زاده، لیلا مقتدایی، ابراهیم حسین پور صفحه 1
    تعامل اجتماعی در جامعه دانشگاهی، فرآیندی است که طی آن، اعضای هیئت علمی، مفاهیمی را که در ذهن خود دارند، به یک دیگر انتقال می دهند. حاصل این امر می تواند به تولید با کیفیت ایده ها بیانجامد. بر این اساس، هدف اساسی مقاله حاضر در پی نشان دادن این امر است که سطح بالایی از تعامل اجتماعی بین اساتید دانشگاهی، تاثیر مثبتی بر کیفیت و بدیع بودن ایده های تولید شده دارد. روش تحقیق پیمایشی بوده و از طریق ابزار پرسش نامه، از 142 نفر عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان به عنوان نمونه، داده های لازم جمع آوری شده است. روش های آماری مورد استفاده، شامل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر بوده که با استفاده از نرم افزارهای SPSSو LISREL، برآورده شده اند. در مجموع، نتایج به دست آمده از طریق تحلیل مسیر نشان می دهد که از بین ابعاد کنش متقابل اجتماعی، تاثیر بعد رابطه ای بر متغیر کیفیت ایده های تولید شده دانشگاهی، بیش از سایر متغیرها(بعد ساختاری و شناختی) بوده و متغیرهای مستقل مورد استفاده توانسته اند 25 % تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت ایده های تولید شده دانشگاهی، بعد ساختاری، رابطه ای و شناختی کنش متقابل اجتماعی، اصفهان
  • حمدالله نادری*، حسین بنی فاطمه، محمد حریری اکبری صفحه 29

    کناره گیری از شرکت در مسایل اجتماعی، دلسردی و نداشتن علاقه، عدم درگیری مدنی و بی اعتنایی نسبت به موضوعات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، بی تفاوتی اجتماعی و وضعیتی که هر فرد در رابطه با خود، دیگران و جامعه به اشکال گوناگون احساس بی قدرتی، احساس بی هنجاری، احساس بی معنایی، انزوای اجتماعی، تنفر فرهنگی و تنفر از خود را بروز می دهد، بیگانگی اجتماعی تعریف می شود. هدف کلی این پژوهش، بررسی رابطه بین بیگانگی اجتماعی و بی تفاوتی اجتماعی در بین دانشجویان دوره کارشناسی بوده است که با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسش نامه، جمع آوری داده های تحقیق در سطح دانشگاه تبریز بین 8 دانشکده مطابق با روش نمونه گیری منطبق متناسب و نمونه آماری 410 نفر انجام گرفته است. دیدگاه های نظری جنبه تلفیقی بین سطح کلان و خرد داشته و بیشتر با تکیه بر نظریه های برد متوسط که می توان به دیدگاه نظری پوندس، رس، سیمن و... اشاره کرد. نتایج تفسیری از مدل سازی ساختارهای کوواریانسی دال بر وجود ارتباط معنادار بین متغیر بیگانگی و بی تفاوتی اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: بی ت، فاوتی اجت، ماعی، بیگانگی اجتماعی، بی قدرتی، بی هنجاری، تنفر فرهنگی و تنفر از خود
  • علی یوسفی صفحه 61
    هدف اساسی مقاله حاضر ارائه تصویری روشن از مرزبندی اجتماعی فضای شهری (نواحی)و تشخیص سلسله مراتب منزلتی فضاهاست. نتایج تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی بر روی سه خصوصیت پایه منزلتی شامل حیثیت شغلی، سطح تحصیلات و درآمد بر روی یک نمونه تصادفی از سرپرستان خانوارساکن مشهد به اندازه 17510 نفر که به روش نمونه گیری طبقه ای برگزیده و مورد مصاحبه قرار گرفته اندبه روشنی نشان می دهدکه اولا از میان ترکیب های مختلف خوشه بندی نواحی، مناسب ترین ترکیب، خوشه بندی پنج تائی است یعنی دراین حالت، بیشترین تجانس منزلتی در درون هرخوشه و بیشترین تفاوت منزلتی دربین خوشه ها وجود دارد.ثانیا مقایسه میانگین خصوصیات سه گانه منزلتی دربین خوشه های پنج گانه نواحی شهرمشهد حاکی از این است که فضاهای شهری مشهد سطح برخورداری کاملا متفاوتی از لحاظ خصوصیات پایه منزلتی یعنی مزایای شغلی، تحصیلی و درآمدی دارند و دربین آنها نظم سلسله مراتبی منزلت وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل تمایزی خوشه های پنج گانه نشان می دهد که تاثیر هریک از سه متغیر منزلتی مذکور درتمایز و تشخیص خوشه های پنج گانه به ترتیب اهمیت عبارتند از: سطح تحصیلات سرپرست(79.9صدم)، درآمد سرانه خانوار(56.9 صدم) و حیثیت شغلی سرپرست(52.0صدم).
    کلیدواژگان: مرز بندی اجتماعی طبقه بندی منزلتی، تحلیل خوشه ای، عدم مشابهت یا فاصله اقلیدسی
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی پور طاهری، عبدالله صفری مرکید صفحه 93
    یکی از تحولات مهم در عرصه قضایی کشور تشکیل نهاد مردمی شوراهای حل اختلاف در سال 1381 بود. پیش از این تاریخ، روند دادرسی و حل اختلافات، در دادگاه ها و مراکز قضایی رسمی انجام می گرفت تا اینکه شوراهای حل اختلاف به عنوان نهادی شبه قضایی وارد عرصه قضاوت شدند؛ از آن پس جوامع شهری و روستایی کشور پذیرای نهاد نوپایی شده اند که عهده دار حل و فصل بخشی از اختلافات شهروندان است. بر این اساس پ‍ژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد و تحلیل نقش شوراهای حل اختلاف روستایی در امنیت قضایی روستاییان انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی پیمایشی بوده و داده های تحقیق از طریق ابزار پرسش نامه گردآوری شده است. جامعه آماری نمونه را 15 روستای دارای شورای حل اختلاف شهرستان مرند تشکیل می دهند که از آن میان، 200 نفر از سرپرست خانوارهای روستاهای مربوطه با استفاده از روش های نمونه گیری کوکران و انتساب متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. دراین مطالعه در مجموع 55 گویه به عنوان مولفه های مثبت و منفی موثر در امنیت قضایی روستاییان مورد ارزیابی قرار گرفت که در نهایت با استفاده از آزمون آماری T جفت شده(وابسته) مورد تحلیل قرار گرفته اند. بر اساس نتایج به دست آمده، تفاوت معناداری بین دوره قبل و بعد از شوراهای حل اختلاف در اغلب گویه های مرتبط با امنیت قضایی روستاییان شهرستان مرند مشاهده می شود؛ لذا می توان گفت علی رغم برخی کاستی ها، شوراهای حل اختلاف از نهادهای موثر در گسترش فرهنگ صلح و سازش در جامعه و شکل گیری امنیت قضایی در جامعه روستایی کشور می باشند.
    کلیدواژگان: روستا، شورای حل اختلاف، امنیت قضایی، ارزیابی
  • علی ربانی خوراسگانی، غلامرضا صدیق اورعی، مهدی خنده رو صفحه 119
    در این مقاله سعی گردیده است، تا ضمن بیان اهمیت مفهوم سرمایه اجتماعی مهم ترین شاخص های سنجش سرمایه اجتماعی در سطح محله معرفی و اندازه گیری شوند. شاخص های پیوند همسایگی، اعتماد در سطح محله، مشارکت در امور محله، کنترل اجتماعی غیر رسمی و احساس تعلق به محله مهم ترین شاخص ها در نظر گرفته شدند. هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی عوامل مؤثر بر شکل گیری سرمایه اجتماعی در سطح محله می باشد. میزان همگونی(در درآمد، تحصیلات و بعد خانوار)در محله، ثبات مسکونی، شرکت در مراسم مذهبی محله و ویژگی های بافت محله به عنوان عوامل مؤثر بر شکل گیری سرمایه اجتماعی در این سطح انتخاب گردید.
    روش تحقیق مطالعه حاضر از نوع پیمایشی بوده، داده های این پژوهش با استفاده از پرسش نامه و به روش نمونه گیری چند مرحله ای به دست آمده است.جامعه آماری ساکنان محله های منطقه 9 مشهد بودند که تعداد 381 نفر در 8 محله انتخاب گردیدند.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که میانگین سرمایه اجتماعی افراد در سطح محله در یک طیف 5 قسمتی 99/2 است. همچنین از بین عوامل موثر بر شکل گیری سرمایه اجتماعی شرکت در مراسم مذهبی در محله بالاترین تاثیر را دارد، وجود رابطه بین سرمایه اجتماعی با ثبات مسکونی و ویژگی های محل زندگی افراد نیز تایید شد. بین همگونی افراد در محله و سرمایه اجتماعی رابطه مثبت وجود داشت اما به لحاظ آماری معنادار نیست.
    کلیدواژگان: اجتماعات محلی، سرمایه اجتماعی، ناهمگونی، توسعه محله ای، ویژگی بافت
  • احمد اصغرپور ماسوله، حسین بهروان، محسن نوغانی، علی یوسفی صفحه 151
    بررسی کنش های جمعی دربردارنده برخی از مهم ترین چالش های پیش روی جامعه شناسی معاصر است از جمله همکاری، تصمیم های جمعی، پیدایش هنجارهای اجتماعی و مانند این ها. این مقاله در چهار مرحله چارچوبی برای بررسی هر کنش جمعی ارایه می کند. این مراحل عبارتند از: ویژگی های کنش جمعی (همکاری و خیر جمعی)، عوامل موثر بر شکل گیری کنش های جمعی (عوامل فردی و عوامل فرافردی)، عوامل حافظ همکاری در کنش جمعی (نظارت متمرکز و نظارت نامتمرکز) و رهیافت های کنش گران در حین کنش (محاسبه و تقلید). این ویژگی ها با بررسی تحقیقات انجام شده درباره کنش های جمعی استخراج و سازمان دهی شده اند. این چارچوب مفهومی می تواند در بررسی هر کنش جمعی به کار گرفته شود تا مزایا و کمبود ها شناسایی شوند. عناصر موجود در این دسته بندی خود با یک دیگر در ارتباط هستند و در تعامل با یک دیگر می توانند گستره متنوعی از کنش های جمعی یا ویژگی های گوناگون را به وجود آورند. بررسی مورد شراکت های اقتصادی میان مالکان همسایه برای یک پارچه سازی و املاک و ساخت آن ها با حضور سرمایه گذاران با استفاده از این چارچوب و داده های موجود تصویر روشنی از مشکلات پیش روی بافت به دست داده است.
    کلیدواژگان: انگیزهای انتخابی، کنش جمعی، خیر جمعی، نظریه بازی، همکاری
  • حسین بهروان، رقیه سعیدی صفحه 181
    مقاله حاضربه بررسی عوامل موثر بر میزان تعهد سازمانی کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوی در اداره مرکزی مشهد می پردازد. روش تحقیق پیمایشی و داده ها از طریق پرسش نامه استاندارد به دست آمد. جامعه آماری 200 نفر کارمند و حجم نمونه 66 نفر از کارکنان بودکه به طریق نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد که میزان تعهد سازمانی کارکنان بالاتر از متوسط است. میزان تعهدسازمانی با متغیرهای عدالت سازمانی، استقلال در کار، فشار نقش، فرصت و ارتقای شغلی و ابهام نقش رابطه معنادار مثبت وبا مشارکت سازمانی رابطه معنادار ندارد. تحلیل های رگرسیون چندگانه و نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که عدالت سازمانی مهم ترین و تعیین کننده ترین عامل تاثیرگذار مستقیم و مثبت بر میزان تعهد سازمانی محسوب می شود. درحالی که سایر عوامل مشارکت سازمانی، ابهام نقش، فشار نقش و استقلال درکار نیز تاثیر مستقیم و عامل فرصت و ارتقای شغلی تاثیر غیر مستقیم بر تعهدسازمانی دارند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد مستمر، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، استقلال کاری، فشار نقش، مشارکت سازمانی، فرصت و ارتقای شغلی، ابهام نقش، عدالت سازمانی، شرکت گاز خراسان رضوی
|
  • Mohammad Abbaszadeh, Leila Moghtadaei, Ebrahim Hossein Poure Page 1
    Social interaction in academic society is a process in which faculty members transfer what they have in mind to each other. This can lead to the production of quality ideas. Therefore, the basic purpose of this article is show that a high level of social interaction between professors has a positive effect on the quality of the ideas produced in academia. The method of research in this study was survey. The data was collected through a questionnaire from 142 members of the faculty of Isfahan University. Statistical methods, including multivariate regression and path analysis were performed by using SPSS 17.0 and LISREL. In general, the results obtained through path analysis show that between dimensions of social interaction, the effect of Relative dimension on quality ideas is more than the other variables (structural and cognitive dimensions). The independent variables are able to explain 25 percent of the variance observed in dependent variables.
  • Hamdollah Naderi, Hossein Bani Fatemeh, Mohammad Hariri Akbari Page 29

    Social apathy refers to avoidance from participation in social problems, discouragement and disinterest, civic disinvolvement and being inattentive to social, political, cultural subjects and social alienation happens when the individuals in relation to self, others and society at diverse forms feel powerless, abnormal, meaningless, socially isolated or hate the culture or themselves. The main purpose of this research is to study the relationship between social alienation and social apathy among undergraduate students of University of Tabriz. The data was collected using questionnaires which were distributed among 410 participants in 8 faculties of university according to classified sampling method and statistical sample. Theoretical background of the study was formed from a combination of micro and macro views and the main focus was put on middle-term theories such those proposed by Pounds, Ross, and Seeman. The interpretation of the results obtained from LISREL and the results of hypothesis testing showed that there are significant relations among social alienation and social apathy.

  • Ali Yousefi Page 61
    The main purpose of this article is to present a clear picture of social bordering of urban space in Mashhad and to identify the socio-spatial hierarchy in this city. 17510 resident householders were selected through stratified sampling and they were interviewed. The hierarchical clustering analysis was used to analyze the data, based on three social basic characteristics including occupational prestige, education and income. The results indicated that firstly, among the different compositions of the districts clustering the five clustering is the fitted composition. Namely in this clustering the five clusters have the most inter-group social homogeneity and the most between-group social heterogeneity. Secondly, comparing the means of the variables among the five clusters of districts indicated that they have a different availability level with respect to occupational, educational and income advantages and they have the socio-spatial hierarchical order. Moreover, the results of discriminant analysis of five clusters showed the discriminating power of education, income and occupational prestige as: 79.9, 56.9, 52.0 in percentage respectively.
  • Abdorreza Roknoddin Eftekhari, Mahdi Pourtaheri, Abdollah Safari Markeed Page 93
    One of the most important changes in the judicial system of Iran was the establishment of dispute settlement councils in 1381. Before this date, judgment and solving the disputes was being carried out only in official juridical centers. After establishing the councils, rural and urban communities welcomed those institutes that were in charge of judging some part of citizen’s problems. In this paper, we have tried to evaluate the function of those institutes and analyze the role of dispute settlement councils in obtaining juridical security for rural citizens. The present paper is a descriptive-analytic survey. The data was collected through a questionnaire. The sample consists of 15 villages of Marand that benefit from consultation settlement of dispute. 200 people were selected by using Cochran and Proportional allocation models. 55 indices were evaluated as positive and negative components in juridical security of rural citizens. Finally, a paired sample t test was used for analysis. The results show that there is a meaningful difference between the periods before and after establishment of the dispute settlement councils in most of the indices. Therefore, despite some of the shortcomings, dispute settlement council is one of the effective institutes for expending the culture of peace in the society and maintaining the juridical security of the rural society.
  • Ali Rabbani Khourasgani, Gholamreza Sadigh Orai, Mahdi Khanderoo Page 119
    This paper tries to introduce and measure the social capital evaluation indices at the community level while focusing on the significance of the notion of social capital itself. Neighborhood ties indices, trust at the community level, participation in the community affairs, informal social control and sense of belonging to the community are the most important indices in this study. The major goal of the present research is to identify the effective factors in the development of social capital at the community level. The homogeneity rate (revenue, education and then the family), residential stability, participation in religious ceremonies in the community, and the features of the community context were chosen as the most significant factors in the development of social capital. The method of research was survey. The data was gathered through a questionnaire using multi-level sampling. The sample includes the citizens of district 9 in Mashhad from whom 381 individuals were chosen across eight neighborhoods. The findings show that the average social capital of individuals at the community level is 2.99 in a five-part range. Furthermore it was found that participation in religious ceremonies in the community is the most effective factor in the development of social capital. The significant relationship between the social capital and the residential stability and the features of the individuals’ living context was verified. It was also found that there is a positive relationship between social capital and the individuals’ homogeneity in the community but it is not statistically significant.
  • Ahmadreza Asgharpour Masouleh, Hossein Behravan, Mohsen Noghani, Ali Yousofi Page 151
    Study of collective actions is related to some of the most important issues in contemporary sociology such as cooperation, collective decision making, emergence of social norms etc. this paper in four steps presents a framework for studying collective actions. These steps are related to characteristics of collective actions (cooperation and common good), factors effecting the emergence of collective actions (individual and meta-individual factors), factors effecting the maintenance of collective actions (central and dispread control), and approaches of actors in collective actions (imitation and computation) respectively. These characteristics are extracted from the available literature on collective actions and organized by the researchers. This framework could be used to study advantages and disadvantages of any collective action. Components of this framework are interrelated to each other and could produce a wide variety of different collective actions. Study of case of economic partnerships among householders in a neighborhood in Samen district in Mashhad is done to show the application of this framework.
  • Hossein Behravan, Rohgayyeh Saeedi Page 181
    This paper investigates the factors affecting the organizational commitment of the Khorasan Razavi’s Gas Company’s staff in the central office of Mashhad. The Method of research was survey and the data was collected using a standard questionnaire. The population was consisted of 200 personnel and the sample included 66 individuals from the company’s staff which were selected though stratified sampling. The results of the study show that the level of organizational commitment is more than average. The level of organizational commitment has no meaningful relationship with variables of organizational justice, work independence, role pressure, job promotion and opportunity, and ambiguity of role. The results of multiple regressions and path analysis show that organizational justice is the most important and the most effective factor affecting the level of organizational commitment whereas the other variables have an indirect effect on organizational commitment.